Over mij

Mijn foto
Wij zijn een echtpaar van rond de 70. We hebben gewerkt in voortgezet onderwijs en i.c.t. Gewoonlijk trekken we er in langere vakanties met de caravan op uit in Europa. Af en toe doen we iets heel anders, soms een verre reis. We zijn liefst zo vrij als een vogel, maar als het nodig of raadzaam is, reserveren we.

zaterdag 4 juli 2015

Botswana, Okavango Delta - van Gunn's Camp naar Khwai Airstrip


De Okavangodelta is de grootste binnenlandse delta ter wereld. Tijdens de zomermaanden van ongeveer november t/m februari valt er regen in de Okavangodelta, maar meer water komt er via de Kavango/Okavangorivier van de hoogvlakten van Angola. Door het geringe verval gaat er echter enige tijd overheen voordat dat water het eind van de delta bereikt.


De delta kent daardoor wisselende waterhoogtes en overstromingsgebieden. Op de meeste plaatsen is het water niet diep. Er zijn lagunes, brede waterlopen, moerassen, kleine eilandjes en droge delen.
Modswai had ons al verteld dat de termieten een belangrijke functie vervullen, omdat eilandjes vaak ontstaan rond termietenheuvels. Nu we dat wisten, was dat vanuit de lucht hier en daar goed te zien.


Er is een grote verscheidenheid aan wild en vogels. We hebben er heel wat van gezien, maar tijdens de excursies eigenlijk nooit grote kuddes. Vaak kleine groepjes of wat solitaire dieren. Vanuit de lucht hebben we wel grotere kuddes gezien en dan zie je dat de dieren de ruimte hebben om zich te verspreiden. Een andere verklaring leek ons dat er buiten de delta nog voldoende water was, zo kort na de regenperiode. Overigens was er dit jaar niet zoveel regen gevallen.
Het was mooi om vanuit de Cessna kuddes te kunnen zien.


Geen dieren, maar een van de dorpen van de lokale bevolking.


Fascinerend vind ik ook alle kleuren, afhankelijk van de bodem, de diepte, de begroeiïng enz., die we van bovenaf konden waarnemen.




We moesten twee andere gasten bij PomPom Camp op Chief's Island ophalen. Chief's Island is het grootste eiland en behoort al tot het Moremi Game Reserve. Het is de enige plaats in Botswana waar nog neushoorns te vinden zijn.
De neushoorn is in Botswana in feite uitgeroeid. De laatste witte neushoorns heeft men op Chief's Island in veiligheid gebracht, vandaar.


Rob heeft aan de piloot gevraagd of hij voorin mocht zitten voor onze vlucht naar Khwai. Geen bezwaar en zo zetten we ons avontuur dus voort. Nog steeds: leuk, leuk, leuk!


Uh uh, nergens aankomen!



We bereikten ons doel. Khwai River komt voort uit de Okavango en markeert de overgang van de Okavango Delta naar de drogere gebieden. Vanuit de lucht was dat eigenlijk heel goed te zien.


Beneden ons zagen we een familie nijlpaarden langs de rivier liggen. Op de foto onder herkende ik later (thuis) de plaats waar we door het water heen gereden zijn op weg naar onze mokoro excursie op de Khwai rivier.


Voorlopig gingen we eerst landen op de Khwai Airstrip. Daar zouden we opgehaald worden door onze gids voor het begin van onze kampeersafari. Leuk als je voorin zit, de foto is gemaakt door de voorruit van de Cessna.



Ga mee op onze eerste verkenning van Moremi en ons eerste kamp: http://renrbotswana.blogspot.fr/2015/07/moremi-game-reserve-begin-van-onze.html


Geen opmerkingen:

Een reactie posten