Over mij

Mijn foto
Wij zijn een echtpaar van rond de 70. We hebben gewerkt in voortgezet onderwijs en i.c.t. Gewoonlijk trekken we er in langere vakanties met de caravan op uit in Europa. Af en toe doen we iets heel anders, soms een verre reis. We zijn liefst zo vrij als een vogel, maar als het nodig of raadzaam is, reserveren we.

donderdag 2 juli 2015

Van Khwai naar Savuti


Het eerste deel van het traject voerde nog door de Khwai Concession. Veel Mopanebomen, hele trajecten deskundig gekortwiekt door de olifanten die gek zijn op het jonge blad van de toppen.
Olifanten, giraffen, zebra's en impala's passeerden we of zij kruisten ons pad.








De gele bloem is de Kalahari Stokroos. De roze weet ik niet meer.




Enkele buffels in de bosjes, heel veel Mopane.


Gabriël meldt ons aan bij de Mababe Entrance. Wij genieten van een stukje fruit en kunnen even de bosjes in, want de watervoorziening ligt plat.



We bereikten de grote open vlakten van de Mababe Regression. Je kunt hier ver zien en het grote wild is in deze open graslanden op grote afstand zichtbaar. We zagen vele dieren, solitair of in kleine groepjes. Grote kuddes hebben we hier niet gezien.
Een paar giraffen hier, een paar olifanten daar, een wildebeest kruiste ons pad; hier en daar een enkele waterpoel, waar eenden en ganzen huizen en onvermijdelijk ook andere dieren op afkomen.






Kori Bustard, een grote, zware Trap, de grootste vliegende vogel in zuidelijk Afrika. Leeft in de drogere savannen vooral van planten en wortelen, maar eet ook o.a. hagedissen en slangen.


Verrassing: twee Roan antilopen bij een kleine modderpoel. Die zie je niet zo snel, niet alleen omdat ze in aantal afnemen, maar ook omdat ze heel schuw zijn. Maar terwijl wij heel voorzichtig bewogen in de auto en heel stil waren, bleven zij rustig liggen. Het belangrijkste voedsel bestaat uit kort tot halfhoog gras en blad en scheuten van bomen en struiken, evenals acaciapeulen. Ze blijven gewoonlijk in de buurt van water. Wel, in dit geval klopte dat. Grote, zwaar gebouwde antilope en wat een nek! Zowel man als vrouw hebben hoorns, maar het vrouwtje wel iets korter.



Voort ging het tussen de hoge grassen over zandwegen met hier en daar modderholen. In de regentijd is deze route niet te volgen, want dan zijn veel wegen onbegaanbaar.


Voor de lunch zocht Gabriël een plekje onder een grote boom bij een grote modderpoel uit met een weids uitzicht over de vlakten. We waren niet de enigen. Maar wat betreft een andere safari-auto: daarin bleven de twee gasten zitten, terwijl de staff de (warme!) maaltijd buiten de auto bereidde en aan het echtpaar aanreikte! Wij zetten met z'n drieën gezellig onze picknicktafel (met kleedje!) en stoelen uit, maakten samen de salade en alles klaar en gingen gezamenlijk eten. Gabriël had een mooi verhaal paraat over een dame en een olifant op deze locatie. De details horen bij de safari.....Gabriël hield de bosrand in de gaten om tijdig naderende olifanten in de gaten te hebben en ik maakte van de gelegenheid gebruik om wat foto's te nemen van vlinders die massaal op het hier aanwezige vocht afkwamen.
Tijdens onze diverse trips heb ik de indruk gekregen dat er safarireizen in alle soorten en maten en luxe te maken zijn, maar wij waren uiterst tevreden met ons Bushway team en hoe het bij ons toeging.




We gingen weer op weg en zagen olifanten komen uit de door hen gekortwiekte Mopanebossen om water te drinken in een poel. Verderop verrasten wij een olifant die zich naast de weg in de bosjes bevond en die zich luid tetterend voor ons uit voeten maakte. Mooi!





We naderden Savuti. Het gebied wordt gemarkeerd door een lang, hoog rif. De Magwikwe Sand Ridge is een hoge rug van zandheuvels. Deze omringden vroeger het grote binnenmeer dat nu het droge Savuti is. Na lange tijd van totale droogte is het water weer teruggekomen in Savuti Channel, wat natuurlijk van grote invloed is geweest op flora en fauna.
Gabriël bespeurde ergens een leeuwin, bijna onzichtbaar tussen de grassen en bossages. Hij zou ons nog wel vaker wijzen op uiltjes tussen de takken van bomen en allerlei andere half verstopte dieren, waar wij nog wel drie keer voor kijken moesten voor we ze ontdekten, terwijl hij die tussendoor het rijden spotte. Daar is hij professional voor, kun je zeggen, maar wat is het dan fijn dat je daarvan profiteren en leren kunt!
We kwamen meer waterpoelen tegen en dus ook weer watervogels. De aanwezigheid van een schildpadje vond onze gids zelfs opmerkelijk voor deze tijd van het jaar.


Roodsnavelpijlstaarten (Red-billed Teal), een algemeen voorkomende taling in Afrika.


Een flinke kudde zebra's in de omgeving van deze poel.



Crowned Lapwing / Diadeemkievit.


We waren duidelijk in het land van de grote kuddes beland: Gnoes oftewel Wildebeest.



Toen waren we al bijna bij ons kamp en werden op het laatste stukje nog verrast door deze prachtige Waterbuck, een vrouwtje.


Welkom in Savuti: http://renrbotswana.blogspot.fr/2015/07/korte-avondsafari-terrein-verkennen-in.html

Geen opmerkingen:

Een reactie posten